Portfolio ( in opbouw)

Ik heb als ergotherapeut jarenlang mensen mogen begeleiden met klachten. Bij een aantal van hen heb ik voor een aangepast kussen, zitvoorziening gezorgd en bij sommigen in eigen beheer, veelal met succes. Hier toon ik een aantal voorbeelden in foto’s, zowel van het proces als van het eindresultaat. Om dit te mogen doen is zeer bevredigend geweest, omdat het veelal situaties waren, waarbij mensen anders geen adequate en comfortabele zitvoorziening hadden gekregen. Deze mensen zouden in dat geval tussen wal en schip zijn gevallen en mogelijk in hun functioneren achteruit zijn gegaan en/of hun activiteiten niet meer als zodanig hebben kunnen uitvoeren.

CASUS 1 Mijnheer met een dwarslaesie en al jaren bestaande decubitus mogelijk ten gevolge van een harde zitting op de scootmobiel. Ten gevolge van de decubitus lag dhr. grotendeels op bed bij intake.

Zitkussen voor in rolstoel bij een mijnheer met een gedeeltelijke dwarslaesie. Permanent rolstoelgebruiker.
WMO en leverancier konden niets leveren wat anti-decubitus was en tevens voldoende stabiel.
Het zitkussen is gemaakt met een onderlaag van polypress 4 cm dik ( samengeperste resten van matrassen die met een bepaalde hardheid kan worden geleverd, deze hardheid is ca. 120 SG), op maat gemaakt m.b.v. een schuimzaag. Mijnheer verdroeg geen enkel kussen wat op de markt was. M.b.v. zitbelastingsapparatuur ( meetmatten en software) kon ik bepalen wat mijnheer wel verdroeg en wat niet.
De bovenlaag bestaat uit perfolatex ( natuurmatrasrubber 4 cm dik). Dit is allemaal op elkaar gelijmd tot 1 geheel met een incontinentiehoes van Platilon ( gecoate stof met rubberafdichting). Het geheel is gecontroleerd m.b.v. de zitbelastingsapparatuur. Dankzij dit kussen is mijnheer nu decubitusvrij en kan al zijn activiteiten weer doen en kan zittend de dag doorbrengen.
Omdat zeer waarschijnlijk de scootmobielzitting de oorzaak was, mocht ik van de gemeente ook de scootmobielzitting aanpakken. Dit is goed gelukt, ondanks het feit dat ik dit nog nooit had gedaan. Na deze opdracht had ik mij zelf overtuigd dat ik alles kon aanpakken.
De onderzijde moest volledig ook volledig worden aangepast aan de vorm van het frame. Dat leek lastig, maar m.b.v. een schuimzaag kun je alle vormen snijden/zagen. Wel veel restafval helaas. en met een goede lijm speciaal voor schuim is alles in elkaar te plakken, waarbij de naad sterker is dan het materiaal eromheen.
In de zitting heb ik de bekleding achteraan vervangen door platilon en zelf ingezet ( genaaid). En toen moest de hele zitting en rug weer op het onderstel van de scootmobiel.