Loopbaancoaching

Loopbaancoaching is een vorm van persoonlijke begeleiding waarbij wij, op basis van een gelijkwaardige één-op-één-relatie, het contact aan gaan om uit te zoeken waar het werkelijk omgaat in je huidige of toekomstige werksituatie.

De bron van het werkwoord ’to coach’ is het vervoeren van een gewaardeerd, of waardevol persoon van waar hij was naar waar hij wil zijn. Het is afkomstig van het woord coach (Frans) of coche (engels) waarbij mensen in een koets van de ene plaats naar de andere werden vervoerd. Vandaar het woord coaching.

Loopbaancoaching bestaat uit het  inzicht te krijgen in jouw waarden, interesses en mogelijkheden. Je gaat deze verbinden aan je bestaande of toekomstige functie, met als doel het vergroten van jouw plezier en effectiviteit in je werk.

Mijn vorm van coaching zal zowel inhoudelijk als procesmatig zijn;  het is resultaatgericht en pragmatisch van aard. Jij bepaalt zelf jouw doel;  ik spiegel, reflecteer, stel vragen en geef adviezen en oefeningen. Jij blijft zelf verantwoordelijk voor je beslissingen.

Bij loopbaancoaching maak ik gebruik van onderstaande  werkvormen:

Assesment: begeleiding en ondersteuning in het maken van een persoonlijk profiel en een beroepenprofiel. Doel is dat je meer inzicht krijgt in jouw kwaliteiten en wat je allemaal al gedaan hebt om te realiseren wat je graag wil. Jij krijgt meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn en je komt hierdoor beter uit de verf.

Persoonlijke coaching: is gericht op het verdiepen van het bewustzijn voor wat betreft de effecten van het eigen gedrag ten aanzien van je loopbaan. De bedoeling is dat je in beweging komt en je zelf beter leert kennen. Het kan zijn dat ik provocatie gebruik om je uit te dagen. Soms moet je de ezel aan zijn staart trekken als je hem vooruit wilt helpen, dat lachen over je problemen een prima medicijn is, dat zijwegen naar de kern leiden en dat wij veerkrachtiger zijn dan wij denken. Het wordt hierdoor moeilijker om belemmerende overtuigingen en een negatief zelfbeeld serieus te nemen. Door de wisselwerking en het uitgedaagd worden leer jij voor je zelf op te komen, je zelf realistischer te bekijken en genegenheid en waardering te voelen naar je zelf en naar jouw omgeving.

Transformationele coaching: is gericht op het faciliteren van verandering van binnenuit door het bewustzijn te vergroten over jouw handelen en door het bevrijden van de latente capaciteiten, zodat er een grotere kwaliteit van leven en werken ontstaat. De bereidheid om de aandacht werkelijk naar binnen te richten is van groot belang bij deze aanpak.

Mindfulness coaching of taakconcentratie: het vergroten van het bewustzijn en acceptatie verkleint de impact van emoties en gedachtenpatronen. Ik begeleid je in het richten van aandacht op dat wat er op dat moment is. Dit is effectief wanneer je met onrust, onverklaarbare pijnklachten, emoties en terugkerende gedachtenpatronen zit. Praktisch oefenen vormt een belangrijk onderdeel van deze wijze van begeleiding.

Werkwijze:

  • Bepalen van de belangrijkste vraag/item en knelpunten
  • Doel formuleren, concreet
  • Toekomstvisualisatie
  • Hindernisseninventarisatie
  • Praktische uitwerking

http://www.learningtoday.nl/list.aspx