Bewegingsarmoede en overgewicht (obesitas)

Overgewicht

Bewegingsarmoede en het ontwikkelen van obesitas (overgewicht) heeft vaak een relatie met elkaar. Overgewicht is misschien wel het meest in het oog springende gevolg van bewegingsarmoede. Als u niet of weinig beweegt, bijvoorbeeld als gevolg van chronische pijn, wordt alle energie in uw lichaam die u niet gebruikt, opgeslagen als vet. Overgewicht kan overigens ook hele andere oorzaken hebben dan niet of weinig bewegen.

Artritis, artrose

Overgewicht echter zorgt wel voor overbelasting van spieren en gewrichten wat pijnklachten tot gevolg kan hebben. Ook kunnen ontstekingen van de spieren en gewrichten ontstaan (bijv. artritis) en nog later artrose e.a. Deze klachten in spieren en gewrichten kunnen erg pijnlijk zijn. Door de artrose beschadigen de gewrichten en verdwijnt langzaam het kraakbeen. Zenuwen die uit de wervelkolom lopen kunnen in de knel komen door inzakken van de tussenwervelschijven en ernstige pijnklachten geven aan benen en armen.

Vicieuze cirkel: steeds minder bewegen

En zo beweegt u steeds minder en bevindt u zich in een vicieuze cirkel naar nog meer pijn en nog minder bewegen. Op eigen Kracht kijkt samen met u naar de oorzaken en de oplossingen om de bewegingsarmoede te doorbreken.

Voor informatie: U kunt me bereiken op 06 109 386 79 voor een vrijblijvend gesprek of maak een afspraak bij mij op de praktijk.